Ez az az öt építő könyv, amit mindenképp érdemes elolvasni

Kedves Olvasó!

Az ősz beköszöntével talán egy fokkal több idő és igény jut a kulturális eseményeken való részvételre, a hosszabb filmek megtekintésére és reméljük, hogy az olvasásra is! A következő öt könyv, amelyek között akad regény, novelláskötet és verses kötet is, mind olyan kortárs szerző tollából származnak, akik a hús-vér valóságot vetették papírra az irodalom különböző műfajainak keretén belül. Tartalmukban mindegyik jelentős, hiszen nem csak hétköznapi témákat tárnak az olvasók elé, hanem, foglalkoznak tabukkal is; mint például a nőiség kérdése, a nemi erőszak, vagy a halál.

1. Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Péterfy-Novák Éva személyes traumájának feldolgozása miatt kezdett blogot írni, majd a bejegyzésekből 2014-ben Egyasszony címmel nagy sikerű memoár, később pedig monodráma is készült. 2017-ben jelent meg A rózsaszín ruha című novelláskötete, amelyben szókimondóan, ugyanakkor humorral és empátiával ír a körülöttünk lévő világról, életünknek azon bántó részleteiről, amelyekről igyekszünk nem tudomást venni. Ereje abban rejlik, hogy számára nincsenek tabuk. Új regényében azonban még megrázóbb kérdéseket tesz fel: mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? És vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat?

2. Simon Márton: A rókák esküvője

Simon Márton három kötet szerzője: Dalok a magasföldszintről, Polaroidok, Rókák esküvője. Költészete egyenes beszéd, kitérőkkel. Egy olyan belső monológ felvétele, amelyből az ébrenlét cenzorai még nem vágták ki a mindennapokat folytonos ostrom alatt tartó irracionalitást. Legutóbbi verses kötetében nehéz különbséget tenni élők és holtak között: van, aki távozik, és van, aki visszajár. Az emberi beszédet meg-megrepesztik a természet és a technológia szívhangjai. Belebotlunk egy papírpohárba, és mire felnézünk, a versmondatba már besétált egy őz. Vagy egy róka, amelyben a legtöbb hagyományos kultúra szerint soha nem lehet megbízni. Simon Márton versei azonban egy olyan világról szólnak, ahol lehet, hogy már csak a rókákban bízhatunk.

3. Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek

Szentesi Éva író, rákellenes aktivista, a WMN.hu magazin főmunkatársa. Hamvaimból című könyvében őszintén és tabuk nélkül írt rákos megbetegedéséről. Első novelláskötete, a Kardos Margit disszidál pedig 2017-ben jelent meg. 2018-ban azonban elsöprő sikert aratott számára a Pedig olyan szépen éltek novelláskötete, amely a kis magyar valóságot mutatja be.

4. Rupi Kaur: Tej és méz

A tej és méz versek és prózai írások gyűjteménye a túlélésről, az erőszak, az abúzus, a szerelem, a veszteség, a nőiség megéléséről. A könyv négy fejezetre oszlik, mindegyik más célt szolgál, másféle fájdalommal foglalkozik, másféle sebeket gyógyít. A tej és méz az élet legridegebb pillanatain vezeti át az olvasót, mégis mindenben talál valami melegséget, mert a melegség ott van mindenben, csak keresni kell.

5. Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Krusovszky Dénes nemzedékének egyik legjelentősebb költője. Első regénye generációkon és országhatárokon átívelő történet. 1990-ben Iowa City határában egy férfi halálos autóbalesetet szenved. 2013-ban egy fiatalember egy veszekedés utáni hajnalon hirtelen felindulásból elindul Budapestről kamaszkora kisvárosa felé. 1986-ban egy tüdőbénult beteg és ápolója egy vidéki szanatóriumban magnóra veszi a férfi vallomását gyerekkora sorsdöntő pillanatáról. 1956. október 26-án egy kisváros forradalmi tüntetése váratlanul pogromba fordul. 2013 nyarán egy lakodalmi éjszaka különös fordulatot vesz, 2017-ben pedig a mozaikkockák mintha összeállni látszanának, még ha a kép, amit kiadnak, nem is feltétlenül az, amire szemlélői számítanak. Az Akik már nem leszünk sosem nemcsak a személyes és a társadalmi emlékezetről, de a továbbélésről is szól. Hogyan határozzák meg jelenünket a talán nem is ismert múltbeli történetek, és hogyan tudunk velük együtt felelős, szabad felnőtteké válni.

Használjuk ki az időt! Nem csak a testünket, de a lelkünket és a szellemünket is fejlesztenünk kell. Az alábbi öt könyv kiválóan rávilágít a körülöttünk nagyon is létező, komoly élethelyzetekre és az azzal járó kérdésekre. Ne feledjük, nem csak a mozgás de a tudásgyarapítás is épít bennünket!

https://mozogj.blogstar.hu/./pages/mozogj/contents/blog/84686/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?